Ecos Elektronik Kodlama Sistemleri Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti.

Son Kullanma Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi'nin Önemi

Son Kullanma Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi'nin Önemi

Markete gittiğimiz de aldığımız ürünlerde son kullanma tarihi'ne dikkat etmeye çalışıyoruz. Ürünlerin üzerinde ise SKT veya TETT gibi ibarelerle karşılaşıyoruz. Peki, hiç düşündünüz mü? SKT ve TETT arasındaki farkı? Türkiye'de sokağa çıktığınızca insanların büyük bir çoğunluğu maalesef bu farkı bilmiyor. Halbuki bu iki kavram birbirinden farklıdır.

Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir?

Bu ifade son kullanma tarihi (SKT) veya son tüketim tarihi (STT) olarak ifade edilir. Bu bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder. Resmi Gazete'de yayınlanan kanunda ise; "Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihdir." şeklinde ifade edilir. Yani aldığınız bir üründe son kullanma tarihinden sonra, üründe bozulmaların oluşabileceği ve sağlık açısından problem oluşturabileceği anlamındadır.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) Nedir?

Tavsiye edilen tüketim tarihi ise Resmi Gazete'de "Uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihdir." şeklinde ifade edilir. Bu tarih aslında ürün için belirtilen saklama koşullarında ürünlerin bu tarihe kadar besin değerlerini koruduğunu bu tarihten sonra ise besin değerlerini kaybemeye başlağını ifade etmektedir.


Resmi Gazete'de yayınlanan "Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda son tüketim tarihi, diğer gıdalarda tavsiye edilen tüketim tarihi belirtilir. Son tüketim tarihi geçmiş olan gıdalar, 5996 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerine göre güvenilir olmayan gıda olarak kabul edilir.


Peki Bu Tarihler Ürünlerin Üzerine Nasıl Yazılıyor?

Endüstriyel inkjet kodlama makinaları olarak adlandırılan makinalar, üretici firmaların paketleme ve ambalajlama hatlarında çalışarak ürünlerin üzerine seri bir şekilde bu tarihleri kodlayabilmektedir. Ürünlerin üzerinde kodlama yapılan SKT veya TETT gibi tarihlerin ise müşteri tarafından görülebilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için ise ürünün raf ömrü boyunca dışarıdan gelebilecek her türlü etken göz önünde bulundurularak bu yazıların ürünlerin üzerinden çıkmamasını ve silinmemesini sağlayan mürekkepler kullanılmalıdır.

Firmamız ise bu noktada sizlere hem yasal düzenlemelere uygun hemde müşteri isteklerini karşılayabilecek çözümler sunabilmektedir. Kodlama ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına inkjet kodlama makinası satışlarımız ve mevcut inkjet makinalarınıza olan sarf malzeme(Mürekkep, Make-Up, Temizleme Solventi vb.) ihtiyaçlarınızın tedariği ile ilgili ekonomik ve etkin çözümler üretebilmekteyiz.

Ecos Elektronik Kodlama Makina Otomasyon Sistemleri Ltd. Şti. olarak son kullanma tarihi (SKT) veya tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) gibi kodlamalar dahil tüm kodlama ihtiyaçlarınıza hitap etmek adına profesyonel hizmetler vermekteyiz.